Större text Mindre text
Mörkt läge Ljust läge

Projektledare Doaa Zatara om projektet i oktober

Vi rivstartade oktober med sista minuten-förberedelser inför föreläsningen med Fatemeh Khavari och nätverksträffen, som gick av stapeln den 7 oktober, vilket var vår första träff inom projektår 2.

 

Det var ett gäng som träffades och lyssnade till en riktigt givande föreläsning av Fatemeh Khavari. Många tyckte att det var en gripande föreläsning, där Fatemeh skildrade sina upplevelser av att vara papperslös i ett land, och sedan hjälpa andra i samma situation att strida för sina rättigheter. Paralleller till situationen för unga personer med funktionsnedsättningar drogs då det är ett beslut på ett papper som avgör om någon får eller inte får goda levnadsvillkor. Det diskuterades mycket kring hur och vilka beslut man kan påverka i samhället.

 

Efter föreläsningen åt vi alla lunch tillsammans, innan nätverksträffen började. Det var nätverkande på högsta nivå och en riktigt härlig stämning. Det var väldigt roligt att se många nya personer delta under dagen. Vi avslutade dagen med att lära känna varandra mer och köra en frågesport.

 

Vidare under månaden, hade vi möten med flera organisationer. Bland annat hade vi ett möte med Svenska celiakiungdomsförbundet (SCUF), där vi informerade lite om projektet och genomförde intervjun inom studien om förutsättningarna kring ungas organisering. Det var väldigt värdefullt för oss att ta del av deras tankar och idéer om målgruppens svårigheter att tycka att det är kul att engagera sig i föreningslivet, och vad man behöver göra i praktiken för att förbättra förutsättningarna för målgruppen.

 

Vi träffade även studiefrämjandet i Järvaområdet. Vi hade djupa diskussioner kring hur man på bästa sätt ska nå ut till målgruppen personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga i förorten. Olika idéer och tankar bollades, och i korta drag kom vi fram till att det som ger bäst resultat för att nå ut till målgruppen, är nätverkande och personlig kontakt med de berörda, samt att upprätta tillit. Men att detta kommer ta lång tid i anspråk.

 

Jag närvarade som projektledare på ett öppet hus som hölls av Järva i samverkan. Där många föreningar och samhällsaktörer var utställare. Det var ett riktigt bra tillfälle för att mingla med besökarna och knyta viktiga kontakter.

 

Mot slutet av månaden träffade vi också Paralife, som är ett café med sportprofil och syfte att anställa endast personer som har olika former av funktionsnedsättningar. Vi hade ett givande möte med en i personalen, där vi utbytte erfarenheter kring den gemensamma målgruppen unga personer med funktionsnedsättningar. Samt fick möjlighet att lära känna varandras verksamheter. Det var riktigt lärorikt och roligt att få komma dit och ta del av deras tillvägagångssätt för att engagera målgruppen till att delta i sportarrangemang.

 

Vi hade ett möte med en i personalen från Unga reumatiker. Vi delgav till varandra kring vad som händer i våra respektive organisationer. Vi hade även väldigt givande och intensiva diskussioner kring föreningsutveckling, målgruppens engagemang, och förutsättningar till egen organisering. Även bidragsfrågor som påverkar engagemanget hos målgruppen och personalstyrkan i organisationerna diskuterades. Det var ett riktigt givande samtal vi hade med personalen från Unga reumatiker.

 

Parallellt med dessa möten har det varit väldigt mycket planering av aktiviteten som kommer äga rum den 11 november, med att rådda kring allt administrativt kring översättning av inbjudningar, och att nå ut till målgruppen i förorten. Då denna aktivitet är tänkt att rikta sig specifikt för målgruppen i förorten. Med syfte att få målgruppen personer med funktionsnedsättningar att engagera sig mer i samhällslivet.

 

Det har varit en intensiv månad med mycket att göra, men det är alltid roligt att knyta nya kontakter och se de små framstegen som görs löpande genom projektets gång. Håll gärna er uppdaterade på våra sociala medier, så missar ni inget.

 

Doaa Zatara, projektledare

3 november 2023