Under juni var det i början väldigt intensivt, men lugnade sedan ner sig. Unga funkisrörelsen-Tillsammans är vi starka, närvarade på Järvaveckan den 2 och 3 juni. Målgruppen var både personer med funktionsnedsättningar och allmänheten. Syftet var att genomföra två utbildningsdagar för att målgruppen unga personer med funktionsnedsättningar skulle få chansen att träna på hur man talar med politiker och allmänhet, och förmedla sina behov.
Syftet var även att öka kunskapen för allmänheten om hur det är att ha en funktionsnedsättning genom att de fick möjlighet att praktiskt prova på hur det är att ha en synnedsättning, hörselnedsättning, och rörelsenedsättning. Syftet var också att hjälpa andra organisationer att marknadsföra sig för allmänheten.
Projektet hade ett tält på Järvaveckan där organisationer fick möjlighet att vara utställare tillsammans med oss. Dessa organisationer var: Ung i FUB/FUB Stockholm, Passalen, Inkludera flera, FSDB, Våra röster ska höras/Funktionsrätt Stockholms stad, SRF Stockholms stad, Unga med synnedsättning Stockholm, Unga hörselskadade Stockholm, RBU Stockholm och Unga rörelsehindrade.
I tältet anordnade vi även aktiviteterna kring hur det är att ha en funktionsnedsättning för allmänheten. Besökarna fick prova på hur det är att ha en synnedsättning genom att gå en sträcka med ögonbindel eller glasögon som simulerar olika synnedsättningar, samt vit käpp. De fick prova på att ha en hörselnedsättning genom att ha på sig hörselkåpor och försöka kommunicera med andra personer. Sedan fick man prova på hur det är att ha en rörelsenedsättning genom att sitta i en rullstol och försöka ta sig fram en bit. Vi kan glädjande nog säga att minst 100 personer provade på dessa aktiviteter.
Projektets primära målgrupp, unga personer med funktionsnedsättningar, var på plats och bland annat höll i aktiviteterna för allmänheten, men gick också runt på området och tränade på att förmedla sitt budskap och sina behov till beslutsfattare. På fredagen var det personer som representerade Unga hörselskadade Stockholm, Unga med synnedsättning Stockholm, Riksorganisationen Unga med synnedsättning, Rörelsehindrade barn och ungdomar, FUB Stockholms län, Ung i FUB, Passalen och Våra röster ska höras/Funktionsrätt Stockholms stad. På lördagen var det personer som representerade Unga hörselskadade Stockholm, Unga med synnedsättning Stockholm, Riksorganisationen Unga med synnedsättning och Unga rörelsehindrade.
Under Järvaveckan hade vi även ett panelsamtal som spelades in och sändes live. Syftet med panelsamtalet var att nå ut till allmänheten och en så stor grupp som möjligt av beslutsfattare kring våra behov. Paneldeltagarna var: Hanna Kroksson från LSU som höll introduktionstalet, Socialborgarråd Alexander Ojanne, Riksdagsledamot Malin Danielsson, Malin Ekman Aldén från MFD, Ordförande för Funktionsrätt Stockholm Stad Anna Quarnström och Edvin Lidén som var representant från unga funkisrörelsen. Doaa Zatara, projektledare för Unga funkisrörelsen-Tillsammans är vi starka, modererade samtalet.
Temat för panelsamtalet var ”AGENDA 2030 – Hur får vi med unga funkisrörelsen?”. Frågorna som diskuterades under samtalets gång var:
- Hur går arbetet med agenda 2030 på lokal nivå?
- Vilka strukturer ska vi ha när vi arbetar med Agenda 2030 i framtiden?
- Hur ska den unga funkisrörelsen tas med i arbetet med Agenda 2030?
Tyvärr råkade vi ut för ett störningsmoment under samtalets gång, i form av hög musik som gjorde att samtalet i stora delar blev otillgängligt för paneldeltagarna. Trots allt så var det ett givande panelsamtal och vi hade minst 50 åhörare på plats. Här är länken till panelsamtalet: Agenda 2023-Hur får vi med unga funkisrörelsen?
Projektets vistelse på Järvaveckan var mycket uppskattat, både från den primära och sekundära målgruppen. Unga funkisrörelsen lyckades i ganska hög utsträckning nå ut till allmänheten och den primära målgruppen var nöjda och glada över chansen att i praktiken få prova på hur det går till när man ska kommunicera med personer i allmänheten och beslutsfattare. Kort sagt var det två riktigt intensiva, men också givande dagar.
Senare, den 7 juni, fick vi det glädjande beskedet om att projektår 2 beviljades av MUCF. Vi är väldigt glada och tacksamma för att MUCF väljer att stötta ungas engagemang och bidra till att stärka ungas organisering!
Resten av juni månad var ganska lugn, och jag som projektledare var ledig stora delar av månaden. Nu under sommaren kommer det inte vara så mycket som händer i aktivitetsväg, men tack och lov så kommer Unga funkisrörelsen vara kvar, och vi kör hårt med aktiviteterna under september månad.
Vi från Unga funkisrörelsen önskar er en riktigt skön sommar!
Doaa Zatara, projektledare
5 juli 2023